StyleGame

Online Tutorials

Va rog sa faceti cunoscut forumu. Cum puteti ajuta? De preferat la status pe yahoo messenger massuri etc. Va urez bafta in a ne ajuta cu respect echipa stylegame

  Mai multe sisteme de operare pe acelasi PC

  Distribuiţi
  avatar
  CYobY
  Administrator
  Administrator

  Mesaje : 197
  Data de inscriere : 04/10/2009
  Varsta : 24
  Localizare : VASLUI

  Mai multe sisteme de operare pe acelasi PC

  Mesaj Scris de CYobY la data de Sam Oct 17, 2009 1:45 am

  Partitionarea hard discului este o operatiune necesara atat in situatia in care doriti sa instalati mai multe sisteme de operare pe acelasi PC, cat si in cazurile in care nu se doreste decat utilizarea unui singur sistem de operare. Prin operatiunea de partitionare se intelege divizarea posibilitatilor de stocare a hard discului in mai multe sectiuni logice, fiecare sectiune putand fi formatata folosind un anumit sistem de fisiere propriu, acceptat de sistemul de operare care se doreste a fi instalat.
  Informatiile legate de partitiile create sunt pastrate in primul sector al hard discului. Aceasta sectiune este intitulata Master Boot Record (MBR), avand rolul de a memora tabela de partitii si de a stoca un scurt program executabil dedicat gestionarii procesului de bootare. Tabela de partitii stocata in MBR prezinta structura unui tabel in care pentru fiecare partitie creata va fi rezervat un rand. In situatiile in care intentionati sa instalati mai multe sisteme de operare este necesar sa folositi un utilitar destinat managementului procesului de bootare. In continuare, va propunem doua utilitare interesante pentru crearea meniurilor de bootare. De asemenea, daca instalati o distributie Linux, puteti folosi utilitarele native din cadrul acestui sistem de operare (GRUB, LILO etc.).
  Alaturi de acestea va propunem si aplicatii dedicate salvarii imaginii unor partitii existente pe hard discul dv. Salvarea imaginii hard discului constituie solutia radicala de backup, utilizarea unor utilitare din aceasta categorie facand posibila copierea tuturor informatiilor legate de fisierele incluse intr-o partitie sau de pe un hard disc. Am considerat programele din aceasta categorie utile in contextul temei abordate si, in consecinta, am testat si va expun in cele ce urmeaza amanunte legate de cele mai performante aplicatii dedicate acestui scop. Solutiile din aceasta categorie permit salvarea tuturor fisierelor stocate pe o partitie sau hard disc, odata cu acestea fiind salvate si setarile de configurare specifice unui sistem de operare. Principala functie a aplicatiilor din aceasta categorie este de backup, scenariile de utilizare a acestor solutii fiind multiple, noi limitandu-ne doar la expunerea la doua exemple:
  1. Avem mai multe calculatoare care au configuratii hardware similare, pe care trebuie instalate aceleasi pachete software si sisteme de operare. Pentru aceasta operatiune recomand folosirea unui utilitar prezentat si salvarea imaginii partitiei pe care a fost instalat sistemul de operare, urmand ca imaginea realizata sa fie transpusa pe celelalte sisteme, economisind in acest mod foarte mult timp.
  2. Sunteti neinitiat in "tainele" Linux-ului si doriti sa realizati modificari delicate de configurare a acestui sistem de operare. Realizand asemenea operatiuni, riscati sa nu mai puteti porni sistemul de operare. In aceste conditii este indicat sa realizati in prealabil imagini ale partitiei pe care este instalat Linux-ul, in acest mod scapand de "corvoada" cronofaga a reinstalarii acestuia.
  In continuare propunem patru instrumente vizuale de partitionare dedicate mediului Windows. La acestea se adauga trei aplicatii dedicate crearii imaginilor de hard disc, precum si doua boot managere pentru controlul procesului de bootare.

  NORTON PARTITION MAGIC 8
  De curand, Symantec a achizitionat compania PowerQuest, gama de produse Partition Magic si Drive Image (prezentate in cadrul acestui material) intrand in portofoliul acestei companii.
  Modul de utilizare al aplicatiei este foarte simplu, toate operatiunile realizandu-se vizual prin intermediul interfetei accesibile in mediul Windows. Partition Magic suporta urmatoarele formate de fisiere: FAT, FAT32, NTFS, EXT2, EXT3 si Swap pentru Linux, NetWare si HPFS. Solutia ofera posibilitatea de redimensionare a partitiilor fara ca fisierele salvate pe acesta sa fie afectate. Aplicatia permite astfel realizarea urmatoarelor operatiuni legate de partitii: redimensionare, mutare, conversia formatului de fisiere, unirea partitiilor si, desigur, crearea partitiilor noi. Majoritatea acestor operatiuni se realizeaza vizual, suplimentar fiind disponibili mai multi "vrajitori' destinati automatizarii principalelor actiuni (printre acestia se afla si un interesant "vrajitor" care faciliteaza realocarea automata a spatiului neutilizat intre partitii). Prin intermediul functiei Remote Agent exista in plus posibilitatea de a copia intregi partitii prin intermediul protocolului TCP/IP. Este oferita si o versiune DOS a aplicatiei, dotata cu o interfata similara cu cea din Windows. Astfel, exista posibilitatea de creare a dischetelor de siguranta care sa includa versiunea MS-DOS a Partition Magic. In acest mod, se poate realiza un set de doua dischete, prima dintre acestea fiind o discheta de boot, iar cea de-a doua incluzand versiunea MS-DOS a acestui instrument de partitionare. Important de subliniat este posibilitatea de a folosi facilitatea oferita de Remote Agent de pe o discheta de boot, fiind incluse astfel drivere pentru cele mai folosite adaptoare de retea. Este disponibila si o aplicatie accesorie care permite constructia meniurilor de bootare, amanunte legate de acest instrument fiind disponibile in cadrul sectiunii special dedicata managerelor de boot. Ultima
  versiune va mai pune la dispozitie doi "vrajitori" care simplifica procesul de realizari al backup-ului partitiilor sau de configurare automata a partitionarii atunci cand se doreste instalarea unui nou sistem de operare. Sunt suportate partitii pana la 300 GB, versiunea 8 aducand si o serie de imbunatatiri la capitolul intefata.

  Apreciere PC World: 6 6 6 6 6
  Sisteme de operare:
  Windows 2000, XP, 2003
  DISTRIBUITOR IN ROMANIA:
  Romsym Data, Omnilogic
  INFORMATII SUPLIMENTARE:
  www.symantec.com


  7TOOLS PARTITION MANAGER 2005
  7Tools este un utilitar simplu dedicat partitionarii. Cu toate ca nu se ridica la nivelul lui Norton Partition Manager, 7Tools va ofera acces la majoritatea utilitarelor integrate intr-un astfel de program. Este inclus un recovery CD bazat pe MS-DOS sau Linux, care va permite sa folositi aplicatia in situatiile in care nu aveti un sistem de operare pe PC-ul dv.
  De asemenea, a fost integrat un boot manager care dispune de functiile de baza pentru gestionarea procesului de bootare.
  Interfata programului este destul de bine elaborata, totusi credem ca pentru utilizatorii incepatori ar fi necesari mai multi "vrajitori" pentru automatizarea diverselor operatiuni.
  Apreciere PC World: 6 6 6 6
  Sisteme de operare:
  Windows 95, 98, Me, 2000, XP, 2003/Linux
  INFORMATII SUPLIMENTARE:
  www.7tools.com

  PARTITION Star
  Partition Star integreaza o interfata vizuala fiind destinat atat pentru operarea in mediul Windows, cat si pentru lucrul in modul MS-DOS. In ceea ce priveste avantajele oferite Drive Star, acestea nu se ridica la nivelul solutiilor prezentate anterior. In acest sens nu este disponibil suportul pentru formatare decat pentru sistemele de fisiere FAT16 si FAT32. Lipsa suportului pentru alte sisteme de fisiere scade din valoarea acestei aplicatii, acest program fiind insa folositor utilizatorilor de Windows 98 sau Me care doresc un instrument de partitionare mai eficient decat "batranul" fdisk.
  Apreciere PC World: 6 6 6
  Sisteme de operare:
  Windows 95, 98, Me
  INFORMATII SUPLIMENTARE:
  www.star-tools.com


  PARAGON PARTITION MANAGER 7
  Partition Manager este o alta aplicatie simplu de utilizat in procesul de partitionare.
  Dispunand de o interfata asemanatoare cu a aplicatiei Partition Magic, aceasta solutie ofera suport pentru sistemele de fisiere FAT16, FAT32, NTFS, HPFS, EXT2, EXT3 si SWAP.
  Versiunea 7.0 include functia �hot resize�, care va permite sa redimensionati partitiile NTFS fara a fi necesara rebootarea sistemului. Alaturi de aceasta facilitate au fost integrate functii de defragmentare a partitiilor NTFS, precum si utilitarul Partition Explorer prin care puteti accesa fisierele din diversele formate de partitii.
  Sunt incluse functii de copiere sau mutare a partitiilor, fiind accesibila si posibilitatea de redimensionare a acestora in functie de spatiul liber de pe hard discul destinatie. Utilitarul Disk Boot permite crearea dischetelor de boot care vor include o versiune MS-DOS rulabila la pornirea PC-ului de pe floppy disk.
  Apreciere PC World: 6 6 6 6
  Sisteme de operare:
  Windows 95, 98, Me, 2000, XP, 2003
  INFORMATII SUPLIMENTARE:
  www.partition-manager.com

  NORTON GHOST 9.0
  Programul poate fi rulat pe Windows 2000 sau XP, existand si posibilitatea de a executa aplicatia in varianta MS-DOS de pe o discheta bootabila. Programul suporta majoritatea sistemelor de fisiere, oferind in acest mod posibilitatea de a salva un spectru larg de partitii suportate de diverse sisteme de operare. Functiile de salvare si restaurare pot fi configurate prin intermediul interfetei Windows, urmand ca realizarea propriu-zisa a acestora sa fie efectuata o data ce sistemul de operare este repornit. Toate informatiile legate de partitiile disponibile pe hard disc vor fi salvate intr-un fisier imagine. Important de subliniat este implementarea unui algoritm de compresie, aceasta facilitate determinand reducerea substantiala a spatiului ocupat de fisierele in care au fost salvate imaginile partitiilor. Interfata aplicatiei este simpla, facilitatile oferite de program putand fi accesate si prin intermediul unui
  "vrajitor". Fisierul imagine creat poate fi protejat printr-o parola, existand totodata posibilitatea de a imparti imaginile in mai multe fisiere cu o dimensiune prestabilita (aceasta functie este utila atunci cand se doreste salvarea imaginilor pe diverse medii de stocare: CD-R, unitati Zip etc.). Interesanta este usurinta de creare a dischetelor bootabile cu suport pentru retea, aceasta functie oferindu-va posibilitatea de a salva imaginile pe un disc partitionat in cadrul retelei locale.
  Apreciere PC World: 6 6 6 6 6
  Sisteme de operare:
  Windows 2000, XP, 2003
  DISTRIBUITOR IN ROM�NIA:
  Romsym Data, Omnilogic
  INFORMATII SUPLIMENTARE:
  www.symantec.com

  ACRONIS TRUE IMAGE 8
  Este un utilitar care prezinta un set de functii similare cu ale programului Drive Image. Versiunea 8 dispune de o interfata usor remodelata si de o serie de facilitati destinate gestionarii mai simple a fisierelor imagine realizate. Este de semnalat si existenta unei versiuni enterprise, care permite gestionarea mai simpla a procesului de backup si restaurare in mediile cu mai multe calculatoare. Programul suporta sistemele de fisiere FAT16, FAT32, NTFS, Linux Ext2 si Ext3, suportul pentru sistemele de fisiere OS/2 si Novell NetWare nefiind implementate.
  Programul dispune de o interfata gen vrajitor prin intermediul careia se pot realiza simplu operatiunile de salvare si restaurare a imaginilor partitiilor. True Image ruleaza pe toate versiunile sistemului de operare Windows, existand, de asemenea, si o versiune pentru MS-DOS care poate fi rulata de pe o discheta bootabila. Fisierele imagine pot fi salvate pe hard discul local sau in cadrul retelei locale, fiind suportate si o serie de alte dispozitive de stocare (CD-R/ CD-RW, DVD-R, dispozitive Zip sau Jaz). Utilitarul accepta atat unitatile interne, cat si cele externe de inscriptionare a CD-urilor sau DVD-urilor.
  Apreciere PC World: 6 6 6 6
  Sisteme de operare:
  Windows 95, 98, Me, 2000, XP, 2003
  INFORMATII SUPLIMENTARE:
  www.acronis.com

  7TOOLS PARTITION IMAGER 2005
  Avand ca motto "trei clicuri pentru realizarea unui back-up total", 7tools va permite sa creati rapid imagini pentru partitii existente pe hard discul dv. Interfata programului este simpla, fiind adaptata pentru utilizatorii lipsiti de experienta. Este integrat suportul pentru sistemele de fisiere FAT, NTFS, EXT2, EXT3 si Raiser FS. Pot fi accesate si dispozitivele de stocare externe bazate pe firewire sau USB.
  Sunt suportate toate versiunile Windows, existand si suportul pentru Linux de pe CD-ul recovery.
  Pe parcursul testului am constatat cateva mici bug-uri care, cu toate ca nu au afectat procesul de creare/restaurare a fisierelor imagini, pun o serie de semne de intrebare asupra stabilitatii aplicatiei.
  Apreciere PC World: 6 6 6 6
  Sisteme de operare:
  Windows 95, 98, Me, 2000, XP, 2003/Linux
  INFORMATII SUPLIMENTARE:
  www.7tools.com

  BOOT MAGIC 8
  Utilitarul permite crearea simpla a meniului de bootare folosind un instrument de configurare accesibil in mediul Windows.
  Boot Magic este un utilitar accesoriu inclus in suita de programe ce insotesc solutia Partition Magic de la Symantec.
  Exista posibilitatea de a stabili sistemul de operare implicit, existand si o functie care permite stabilirea unui interval de timp in care va fi initializat procesul de bootare pentru optiunea implicita.
  Aplicatia detine principalul atu de a va oferi un set complet de optiuni de configurare a procesului de bootare. Se poate seta o parola pentru una dintre optiunile de boot incluse in meniul de bootare, iar prin intermediul sectiunii care permite stabilirea proprietatilor se pot selecta partitiile care vor fi vizibile pentru fiecare proces de bootare.
  Apreciere PC World: 6 6 6 6 6
  Sisteme de operare:
  Windows 2000, XP, 2003
  DISTRIBUITOR IN ROMANIA:
  Romsym Data, Omnilogic
  INFORMATII SUPLIMENTARE:
  www.symantec.com

  RANISH PARTITION MANAGER 2.44
  Ranish Partition Manager este un util instrument destinat crearii meniurilor de bootare, oferind totodata si o serie de functii specifice programelor de partitionare. Programul lucreaza in mod DOS si are o dimensiune redusa, putand fi inclus cu usurinta pe o discheta bootabila. Recomand utilizarea acestei aplicatii ca instrument accesoriu pentru crearea meniurilor de bootare sau pentru realizarea unor operatiuni uzuale asupra tabelei de partitii. Astfel, in situatia in care nu doriti sa creati meniul de bootare vi se ofera posibilitatea de a selecta partitia activa. In ceea ce priveste bootarea, acest program permite doua posibilitati pentru controlul procesului de bootare: prima consta in utilizarea unui instrument de boot simplu, lipsit de interfata, care va permite selectarea partitiei active prin intermediul unui identificator al acesteia; cea de-a doua posibilitate consta in crearea unui meniu de bootare grafic care va ofera posibilitatea de alegere a sistemului de operare care va fi pornit folosind o interfata grafica.
  Ranish Partition Manager este un utilitar eficient pentru realizarea operatiunilor de intretinere a MBR-ului si a hard disc-ului. La aceste facilitati se adauga posibilitatea de constructie a meniurilor de bootare, fiind asigurat suportul pentru toate versiunile Windows si Linux. Cu toate ca interfata pare la prima vedere destul de spartana, pe parcursul testului am remarcat simplitatea modului de realizare a operatiunilor de configurare.
  Apreciere PC World: 6 6 6
  Sisteme de operare:
  MS-DOS
  INFORMATII SUPLIMENTARE:
  www.ranish.com


  _________________
  RESPECT

   Acum este: Mar Sept 25, 2018 9:51 pm